Mitä eroa on kongressilla ja konferenssilla?

Mitä eroa on kongressilla ja konferenssilla?

Kongressialalla, niin kuin kaikilla muillakin aloilla, on omat sanastonsa, oma jargoninsa. Ja sanotaan myös, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kokousala taitaakin olla monelle todella rakas, sillä termistöä riittää! Katsotaanpa vähän, mitä kaikkia nimikkeitä alallamme käytetään.

Vaikeinta on ehkä määritellä, mikä erottaa kongressin konferenssista (englanniksi congress ja conference). Periaatteessa sanat ovat keskenään synonyymeja. Jopa sanakirjoissa viitataan sanasta toiseen.

Miten Nykysuomen sanakirja määrittelee kongressitermit?

  • Kongressi – tavallisesti useita päiviä kestävä kansainvälinen keskustelu-, neuvottelukokous
  • Konferenssi – neuvottelu; valittujen edustajien tiettyjä asioita käsittelevä (kansainvälinen) neuvottelukokous. Suomessa yliopistot ovat ottaneet tavakseen käyttää useimmiten sanaa konferenssi.

Englanniksi voidaan käyttää myös termejä symposium, workshop, seminar, meeting tai convention, jotka suomeksi taipuvat muotoon symposiumi, työpaja, seminaari, kokous ja konventti.

Ja tässä vähän lisää selityksiä à la Nykysuomen sanakirja:

  •  Symposiumi – tieteen eri haarojen edustajien kongressi
  •  Kokous – järjestetty tilaisuus, johon jokin yhdistys tms. tai yleensä väkeä kokoontuu keskustelemaan, päättämään asioista, kuulemaan esitelmiä tms. tarkoituksessa
  •  Konventti – kokous
  • Seminaari – hassua kyllä, mutta seminaari – sanalle ei Nykysuomen sanakirjasta löytynyt mitään kokouksiin viittaavaa merkitystä. Sivistyssanakirja kertoo, että seminaari tarkoittaa mm. määräaihetta käsittelevä esitelmä- ja keskustelusarjaa.

Kuten sanottu, kokoksiin ja kongresseihin liittyviä sanoja on paljon. Kerro meille mitkä sanat tai termit sinua askarruttavat – yritämme löytää sinulle mahdollisimman selkeän vastauksen!

 

Jätä vastaus


7 − = 3

Pia Helminen

Pia Helminen

1970-luvun lapsi, joka ei 20 ensimmäisen elinvuotensa aikana asunut yhdessä maassa kuin korkeintaan 5 vuotta. Löysi elämänsä kaupungin 1992 ja asuu siellä edelleen. Työskennellyt matkailun parissa vuodesta 1994 ja TCB:n palkkalistoilla vuodesta 2000. Kahden ihanan lapsen, tytön ja pojan, äiti. Rakastaa tanssimista. Lenkkeilee aika paljon tasapainottaakseen himoaan suklaaseen ja lakritsaan.


Kaikki kirjoittajat